30/11/16 : BVS in de pers : interview VTM : Ga jij binnenkort supermarktwonen

 

Ga jij binnenkort supermarktwonen?

 

Wonen op de parking van een supermarkt. Het klinkt gek maar als het van de Beroepsvereniging van de Vastgoedsector (BVS) afhangt, staat je huis op de parking van een supermarkt en parkeren de klanten ondergronds.

Een appartement op het dak van een supermarkt of een huis op de parking. Dat is het idee van de meer dan 150 projectontwikkelaars van BVS. "We zouden niet het hele terrein vol­bouwen", zegt Olivier Carrette, gedelegeerd bestuurder van de BVS. "Op de helft van de site zouden woningen komen en op de andere helft sportvelden, parken en moestuintjes. In Nederland doen ze het al: in Utrecht kan je sporten op voetbalvelden boven de ­parkeergarages van Ikea."

336 sites
Van de 1.461 onderzochte supermarkten in Vlaanderen komen er 336 sites in aanmerking voor de nieuwe trend. In Wallonië en Brussel zou het eveneens om enkele honderden sites gaan.

Bedoeling is om de woonbehoeften op te vangen binnen het bestaande bebouwd weefsel. De sector kan het idee bijdragen om de woningnood in de steden voor de komende tien jaar op te lossen.

Het komt neer op meer doen met minder ruimte zonder afbreuk te doen aan de leefkwaliteit, door te intensiveren of hergebruiken en door tijdelijk ruimtegebruik te stimuleren. En zo het huidige ruimtebeslag niet te laten toenemen.

 

Schoendozen
“We moeten af van de grote-dozen-met-parkings uit de jaren 70”, zegt Carrette. "Die werden doorheen de jaren telkens opnieuw uitgebreid of verbouwd, maar een deel van de week en ‘s nachts blijven die grote parkeerruimtes onderbenut of staan ze er zelfs verlaten bij.”

“'Supermarktwonen' is volgens ons een voorbeeld van een efficiënte invulling van al die beschikbare percelen. Als diezelfde supermarkten straks over een ondergrondse parking beschikken, kan er op de huidige parkings gebouwd worden.”

Het 'supermartkwonen' zal nog niet voor meteen zijn, al is winkelketen Colruyt wel actief bezig met plannen te maken.

 

 

Het interview